Kes on Willoferid, kust nad alguse on saanud ja kuhu nad suunduvad?

Aastal 2014 asutasid 6 lapsevanemat MTÜ LoovHa (Loovharidus), mille põhitegevuseks oli töötubade ja seminaride läbiviimine õpetajatele ning huviringide korraldamine lastele, et tuua rohkem loovust koolidesse. 2017. aastal otsustas MTÜ lisaks seminaridele hakata korraldama ka suvelaagreid, et kaasata õpilaste häält. Juulis 2017 peetud laagrist võttis osa 16 noort, kel oli suur huvi haridussüsteemi parandamise vastu. Esimene laager toimus Villeveres, mille põhiteema oli luua idee „Ideaalne kool“ ehk kuidas me saaksime luua parima keskkonna kõikidele osapooltele (alates koolidirektorist kuni õpilaste-lapsevanemateni välja).

Pärast laagrit toimusid koosviibimised õpilastega, et ideed edasi arendada ja sellega midagi ette võtta. Õpilased kirjutasid esseesid Eesti haridussüsteemi kohta ja käidi meie ideed koolides tutvustamas. Tallinnas toimus Euroopa Lastevanemate Liidu korraldatud hariduskonverents, kus 3 Willoferi tegid ettekande ning lisaks muudeti organisatsioonis kehtivat seadust (et igal konverentsil peab olema esindatud ka õpilaste hääl).

Samal aastal käisid mõned MTÜ liikmed Taanis, et tutvuda efterskole’iga ehk nn vaheaasta-kooliga (gap-year-school) ja pärast tagasitulekut jagati oma kogemusi. Ühise otsusega võtsime selle teema ette ja meie noortegrupp otsustas selle mõttega edasi minna (2017. aastal – lapsevanemate juhtimisel). Teisisõnu arenes meie „Ideaalse kooli“ idee „Vahe-aasta kooli ideeks“. Meie kui noored hakkasime tervikpildist varasemast palju paremini aru saama ja aja möödudes liitusid meiega aina rohkem noori ja meie grupp muutus suuremaks. 2018. aasta kevadel alustasid noored ja lapsevanemad koos järgmise, Villevere II laagri kokku panemist vahe-aasta kooli kohta.

Sel aastal võis näha noortegrupi juhtimise muutust – lapsevanemad olid endiselt juhtival positsioonil, kuid noored hakkasid mõistma, et nad ei saa seda mida soovivad, mistõttu võeti antud teema käsile ja anti teadlikult noortele rohkem voli otsustada.

2018. aasta laager toimus augustis ja 2017. aasta 7 päeva asemel tegime laagri 10-päevaseks. Meile tuli uusi noori, viidi läbi palju töötubasid ja tegevusi. Töötoad olid erinevad: silmavaatamise töötuba, Elu Mäng (mis oli mõeldud oma elu plaanimiseks), meditatsiooniharjutused, Waldorf-maalimine, suhtlemise ja aktiivse kuulamise töötuba ja oli ka Taani vahe-aasta kooli tutvustus (meil oli 2 külalist Taanist). Tulime välja uue kontseptsiooniga – Looviku-nimelise vahe-aasta kooliga. Selle laagri ajal sai noortegrupp Villevere küla saksa päritolu nime järgi „Willoferid“.

Laagrijärgne aeg oli segane ja motivatsioonivaene periood ning tunti, et idee ei kanna vilja – põhjuseks meie noorus ja kogemuste-pädevuste vähesus, et rajada Villeverre vahe-aasta kool.

Siiski, 2019. aasta kevadel toimus pööre. Juhtimise ja kogu vastutuse võtsid Tõnis ja Taavet üle, lapsevanemad andsid voli üle ning jäid kõrvaltvaatajateks ja moraalseks toeks. Toimusid koosolekud väheste inimestega, kes alles jäid, Looviku vahe-aasta kooli idee arenes edasi ja laagri idee saime paika juunis, kui meil õnnestus see kõik lõpuks paberile panna. Tulime välja laagri ülesehitusega, mis jagunes neljaks osaks: (1) suhe iseendaga; (2) suhe teistega vahel; (3) suhe grupis ja (4) Looviku arendus. Laager toimus 4.-14. august 2019.

Looviku idee oli arenenud vahe-aasta kooli ideest hoopis ideeks kujundada Villevere kool holistiliseks haridus- ja koolituskeskuseks, mis oleks samas Willoferide ehk noorte headquarters. Laagri korraldamine toimus kõik ainult noorte käe läbi: alates rahastuse ja koka leidmisest kuni uute kontseptsioonide väljatöötamiseni töötubades. Meil oli laagris üle 10 noore ja paar lapsevanemate, kes aitasid meid vajadusel.

Laagri ülesehitusest: esimesed kolm osa (suhted iseenda, teiste ja grupiga) viidi läbi töötubades: meditatsiooniharjutused, harjutused teiste inimestega, kontakti leidmine jne (1.-2. osa). Samuti tutvustati organisatsiooni arendamise kontseptsiooni (3. osa). Looviku arendus (4. osa) jagunes kaheks osaks: esimene osa ehk laagri esimesed viis õhtut olid pühendatud konkreetsele hariduspedagoogikale (Waldorf, demokraatlik kool, Reggio Emilia, Montessori ja Johannes Käis), et neist aimu saada ja panna seeme idanema selleks, et me hakkaksime paika panema oma hariduskontseptsiooni. Teine osa oli laagri lõpus, kus me arendasime meie ideed edasi, arutlesime, vestlesime, kirjutasime ja joonistasime mõttekaarte.

Tänu nendele viimastele päevadele saimegi aru, et on 2 peamist teed, millega me tahaksime oma noortegrupiga jätkata: (1) Willoferidena areneda terviklikkust toetavaks hariduskoolkonnaks Eestis ning (2) rajada Loovik kui holistiline haridus- ja koolituskeskus, mis pakub mitmesuguseid kursusi ja koolitusi (nt organisatsiooni arendamine, konfliktide lahendamine, biodünaamiline põllumajandus ning permakultuur, muinasjuturing lastele, noorte/laste laagrid, coaching, suhted enda ja teistega).

Meie eesmärk on Willoferide kasvamine tingimusteta armastust väljendavaks organisatsiooniks, kes juhivad südame ja mõistuse koostööl, ja seda laiendada üle terve maailma.

Pärast laagrit toimus septembri lõpus Villevere kooliaias koristustalgud, et rajada sinna järgneval aastal biodünaamiline aed. Kodubaasiks muutuva koolimaja kasv on hakanud võtma hoogu. Oktoobris otsustasid 6 lapsevanemat ehk MTÜ LoovHa liikmed anda oma organisatsiooni noortegrupile üle, et saaksime oma tööd ametlikult jätkata. Alates 2019. aasta sügisest nimetati MTÜ LoovHa ümber MTÜ Willoferideks ja sellel on 4 juhatuse liiget: Sigrid Sepp, Meeri Krass, Tõnis Tamme ja Taavet Borovkov. Oleme teinud pikaajalisi plaane laiendada oma valdkonda juba varem mainitud valdkondades ning soov on luua sidemeid vastutustundlike ettevõtetega ning liikuda nendega koostöös parema maailma suunas.

PRAEGUSEL hetkel on Looviku tulevane üks osa, LASTE MUINASJUTURING (mida Taavet ja Tõnis arendavad) kiirelt kasvamas, kuid samas tegeldakse aktiivselt ka partnerlussidemete otsimisega, enese harimisega organisatsiooni arengu ja pedagoogika valdkonnast. Arenemas on ka VILLEVERE KOOLIMAJA BIODÜNAAMILINE AED (mida Tõnis eest veab) – praeguse koroonaviiruse ajal kolis 4 Willoferi Villeverre aprilli lõpuni elama ning see aeg on suurepärane aeg aia kujundamiseks ja ideede genereerimiseks. Lisaks on plaan kevadel korraldada antud teemal loeng ja kevadtalgud ning planeerimine suvel koolimajas ka erinevaid laagreid (muinasjuturing, biodünaamika) teha. 2021 ja hiljem on plaan hakata korraldama ka noorte haridusfoorumeid ja pakkuda koolimajas võimalust noortele teha teatri- ja muusikakontserte.

Kui SUL TEKKIS HUVI meie tegemiste vastu, võid meile teada anda 🙂 Ootame hea meelega uusi inimesi juurde, kel sarnased huvid on !

Design a site like this with WordPress.com
Get started